El Berguedà
CA · ES · EN · FR
0 items - 0,00€

TRAVESSA CAVALLS DEL VENT

TRAVESSA CAVALLS DEL VENT
  • TRAVESSA CAVALLS DEL VENT
  • TRAVESSA CAVALLS DEL VENT
  • TRAVESSA CAVALLS DEL VENT
  • TRAVESSA CAVALLS DEL VENT
  • TRAVESSA CAVALLS DEL VENT
  • TRAVESSA CAVALLS DEL VENT
  • TRAVESSA CAVALLS DEL VENT

Cavallls del Vent la travessa més popular al Berguedà i que uneix vuit refugis de muntanya del parc natural del Cadí-Moixeró. L'activitat dura entre tres i cinc jornades i ens permetrà conèixer el parc pam a pam.

A continuació descrivim la ruta, en cinc etapes:

ETAPA 1
En aquesta etapa inicial de la Cavalls del Vent, es poden coronar dos dels pics més emblemàtics del Parc Natural del Cadí-Moixeró, que pertanyen i són el sostre de dos massissos veïns separats pel coll de Jou: la Tosa o Padró dels Quatre Batlles, batejat així perquè al cim hi conflueixen els termes municipals de Bagà, Alp, Das i Urús. El paisatge que es troba és molt variat, amb frondosos boscos de pi roig a les cotes més baixes, sobretot al voltant dels refugis de Rebost i del Serrat de les Esposes, de pi negre i avetoses a mesura que es guanya altitud i d'extensos prats alpins a prop dels cims. Gran part del recorregut és carener, cosa que permet contemplar magnífiques panoràmiques als quatre vents de les serres i contrades berguedanes i cerdanes així com també observar fauna, especialment isards i rapinyaires. El refugi de Niu d'Àliga, situat arran del cim de la Tosa -a on es proposa ascendir- a 2.513 m d'altitud, és el punt més elevat de la travessa.

ETAPA 2
El principal atractiu d'aquesta segona etapa de la Cavalls del Vent és sens dubte paisatgístic, ja que es contemplen algunes de les panoràmiques més espectaculars i identificatives del Parc Natural del Cadí-Moixeró com les verticals parets de la cara nord de la serra del Cadí, amb el Comabona com a cim més rellevant, baixant al refugi de Prat d'Aguiló, i els imponents relleus del massís del Pedraforca, el puig dels Terrers i el pas de Tancalaporta -punt divisori natural de les serres del Cadí i del Moixeró- des de la carena de les serres de la Moixa i de la Muga. Aquest tram de la ruta tan aeri i feréstec contrasta fortament amb els espessos boscos per on es discorre del refugi del Serrat de les Esposes al coll de Vimboca, d'ambient fresc i ombrívol, especialment a l'avetosa de la Mata Negra, i amb els bucòlics prats de la pleta dels Cortals i d'Aguiló. Per una altra banda, el coll de Pendís esdevé un punt estratègic de la travessa, ja que permet escurçar-la o dividir-la accedint al refugi de Sant Jordi pel GR 107, per on discorre el seu trajecte meridional.

ETAPA 3
La presència del Pedraforca, la muntanya més coneguda i visitada del Parc Natural del Cadí-Moixeró, és la veritable protagonista de la tercera jornada de la Cavalls del Vent. Baixant de la carena de la serra Pedregosa fins al refugi del Gresolet, se'n contemplen magnífiques panoràmiques de la cara nord i oriental discorrent als seus peus bona part del trajecte. Es gaudeix novament d'un fort contrast paisatgístic entre l'ambient alpí de prats herbats i rocam de la serra dels Cortils, a més de 2.400 m d'altitud, i els frondosos i ombrívols boscos de pi roig, avets i faigs de la baga Fosca i de la de Moronta. Del refugi Prat d'Aguiló al d'Estasen, se segueix també la històrica Ruta dels Segadors pel PR C-124, que recrea part de l'antic recorregut que realitzaven els veïns de Gósol des del seu poble fins a Bellver de Cerdanya travessant la serra del Cadí pel pas dels Gosolans per segar els fèrtils camps de cereals cerdans. Dos punts més d'especial interès de l'itinerari són la font Tordera, que, situada pocs metres a llevant del pas dels Gosolans, és de les de major altitud del parc natural (2.480 m), i el santuari de Gresolet, edifici d'origen romànic documentat ja al segle XIII ubicat a prop del refugi homònim.

ETAPA 4
Aquesta etapa s'endinsa per dos dels indrets de major valor ecològic i millor conservats del Parc Natural del Cadí-Moixeró: la baga de Gresolet, posseïdora d'un microclima propi de caire atlàntic que possibilita una abundant presència d'arbres caducifolis als seus boscos com el faig, el roure i la moixera, que dibuixen un magnífic paisatge policromat a la tardor, la millor època de l'any per passejar-s'hi, i els Empedrats, un espectacular engorjat entre el Cap de la Boixassa i la Roca Tallada format pels torrents del Forat i del Pendís, tributaris del riu Bastareny, que compta amb una esplèndida vegetació de ribera. Pràcticament tota la caminada es fa per l'interior del bosc, essent també l'etapa de la Cavalls del Vent que discorre a menor altitud (a prop del molí del Forat, vora el riu Bastareny, es troba el punt més baix de la travessa amb 902 m). Es pot visitar la petita ermita d'origen romànic de Sant Martí del Puig, ubicada al cim del puig de la Baga, des d'on es gaudeix d'una excel·lent panoràmica que abasta la serra de Gisclareny, el puig dels Terrers, el Moixeró, la Roca Tallada i la vall del Bastareny.

ETAPA 5
Per finalitzar la travessa, es recorreran a llevant frondosos i inacabables boscos entre els quals destaquen fagedes de gran bellesa, força ben conservades i algunes de considerable extensió, com les que es troben baixant del refugi de Sant Jordi al mas d'Escriu, del coll homònim a Gréixer -anomenada del Clot d'en Pere- i pujant poc després des de la casa Millarès fins al refugi de Rebost incloent, a la part final, la baga Gran. S'observen també pastures, masos disseminats i antigues feixes que mostren el tradicional ús agrícola i ramader de les terres més baixes del Parc Natural del Cadí-Moixeró. Aquesta darrera etapa és la que segueix més tram del Camí dels Bons Homes o GR 107 (del refugi de Sant Jordi a la carretera del coll de Pal), ruta que reprodueix la històrica migració càtar que es produí als segles XIII i XIV en el seu exili d'Occitània per l'assetjament de la monarquia franca i la Inquisició. El tranquil llogarret de Gréixer està situat en un enclavament de gran bellesa natural, als peus de les Penyes Altes de Moixeró, i en destaca l'església romànica de Sant Andreu, temple d'una sola nau consagrat l'any 871.  

SI US PLAU CONTACTEU-NOS SI ESTEU INTERESSATS EN FER LA TRAVESSA EN MENYS DIES

Allotjament rural A la neu A peu Allotjaments Circuit de natura Orientació

Notes

El preu inclou els allotjaments per a les quatre nits (MP), guía titulat, assegurances, fotografíes i
un forfait de sortida composat per:
- Una samarreta tècnica Mckinley exclusiva de Cavalls del Vent (talles adults)
- Un mapa exclusiu de la zona escala 1:30.000 de l’editorial Alpina
- Un adhesiu de Cavalls del Vent
- Targeta de pas
- Una gorra tècnica Mckinley Cavalls del Vent
- Una mostra producte “oxd care”
- Un val del 10% de descompte per a les botigues Intersport

- Guia titulat i assegurances
*Al finalitzar es farà entrega d’un DIPLOMA acreditatiu d’haver fet la travessa.
 

CONTACTE

ADREÇA

Bagà

INFORMACIÓ I RESERVES

Ampliar mapa
TRAVESSA CAVALLS DEL VENT

ACTIVITATS DISPONIBLES

Introdueixi una data per consultar disponibilitat
Contacte    Avís Legal   |       
Oficina de turisme del Berguedà. Tel 938 221 500
Horari d'atenció al públic: de 9 a 13h i de 15 a 18h de dilluns a dissabte
Patrocinadors